Soal Latihan Bahasa Inggris Kelas XI Semester 2 K13 tentang Explanation Part-3

Soal Latihan Bahasa Inggris Kelas XI Semester 2 K13 tentang Explanation Part-3 – Postingan bagian ketiga, merupakan lanjutan soal bahasa Inggris sebelumnya dengan materi diambil dari Bab yang sama (Bab 4), yaitu soal tentang soal tentang Explanation Textdan Passive Voice. Berikut dibawah ini soal dan kunci jawabannya.

A. Answer the questions by crossing (x) a, b, c, d, or e in front of the right answer!

The following text is for number 1-5!

How do Seasons Happen?

Seasons come to us regularly. We have probably notice that it gets warmer in summer or dry season while it get colder in the winter or wet season. However do we know how these seasons change?
Season happen and change every year. This happens because the Earth tits back and forth as it goes around the Sun. During the summer, the Earth tits toward the sun. it makes half of the Earth hotter. This condition is what we call summer. During the other half of the year, the Earth tilts away from the Sun. As a result, it makes that half of the Earth cooler. This cool condition is then what we call winter.
The different parts of the world have the same season at different times. In the northern half of the world, winter happens during the months of December, January, and Febuary. The regions are such North America and Europe. In the other land, the southern half of the world have winter during the months of June, July, and August. The regions are like South America and Australia. How does this difference happen? The same season happens at different times because the top and bottom halves of the Earth tilt away from the Sun at different times.

1. What kind of text is it?
a. Recount
b. Report
c. Explanation
d. Narrative
e. Review
Answer: c

2. Seasons happen due to the influence of the ….
a. sun
b. moon
c. earth
d. air
e. wind
Answer: a

3. The Earth becomes cooler because….
a. the Earth is in the cooling state
b. the Earth tits away from the sun
c. the Earth tits towards the sun
d. there are many snow on earth
e. the Earth is entering the winter session
Answer: b

4. December, January, and February indicate the happening of …. season in north.
a. dry
b. rain
c. spring
d. autumn
e. winter
Answer: e

5. There are parts region that have the different season. It is caused by….
a. the different rate of Earth tilting
b. the Sun exposure
c. the rate of air
d. the wind speed
e. the constellation
Answer: a

6. A: “I would like to book one VIP room for tomorrow, please!”
B: “I am so sorry Sir, The rooms …. until the end of the week.”
a. have already booked fully
b. has already booked fully
c. booking it fully
d. to be booked fully
e. is booked fully
Answer: a

7. George doesn’t want to clean the room. He doesn’t want to….
a. ordered
b. be ordered
c. order
d. ordering
e. is ordering
Answer: b

8. A: “Why can’t I find my script files on this laptop?
B: “it already gone because the laptop …. yesterday.”
a. be fixed
b. fixed
c. was fixed
d. are fixed
e. were fixed
Answer: c

9. A.: “Why are you so hurry?”
B: “I have arrived there on the time because …. I by my friends there.”
a. waited
b. to be waited
c. am waiting
d. am waited
e. waits
Answer: d

10. A: “The room is so dark. I think the lamps is broken.”
B: “You are right! The lamps …. a long time ago.”
a. repairs
b. repaired
c. to be repaired
d. should have been repaired
e. would have been repaired
Answer: d

The following text is for number 11-15!

How does Rain Fall?
Rain is one of the main sources of fresh water for almost all people in the world. It provides suitable conditions for diverse ecosystems. It is also used as hydroelectric power plants and crop irrigation. But, do you know how rain happens?
The rain’s phenomenon is actually what we often call as “water circle.” The concept of the water cycle involves the sun heating the Earth’s surface water and causing the surface water to evaporate. Then the water vapor rises into the Earth’s atmosphere.
The water in the atmosphere cools and condenses into liquid droplets. The droplets grow bigger and heavier and fall to the Earth as precipitation.
However, not all rain can reach the surface of the earth. Some evaporates while failing through dry air. This is what we call as “Virga”, a phenomenon which is often seen in hot, dry desert regions.

11. What happen to the doplet when it gets heavy?
a. Rise
b. Fall
c. Flow
d. Evaporates
e. Boiled
Answer: b

12. What is the other name of raining process?
a. Water cycle
b. Water metamorphosis
c. Water ransacking
d. Snowing
e. Watering
Anwer: a

13. What can evaporate the sea?
a. Sun heat
b. Fire heat
c. Water heat
d. Ice
e. Global Warming
Answer: a

14. Where is the location of condensation?
a. Atmosphere
b. Sea
c. River
d. Lake
e. Sun heat
Answer: a

15. Why does not all rain fall to the ground?
a. it is evaporate by hot air
b. The water’s ascendancy from the sun heat
c. The cooling of air into droplets
d. The heat caused by the sun
e. The water boiling Phenomenon
Answer: a

The following text is for number 16-20!

Snow

The snowfall is always exciting, isn’t it? In the snowfall you can crunch through the snow, make a snowman and play snowballs with your brother. Have you ever wondered how snow is made, through?
Snow occurs when water vapors in the air freeze before they can turn into water. This happens when the temperature in the clouds is very cold. Snowflakes are made up of crystals of ice that have formed around bits of dirt in the air. The snowflakes start out very small and grow. Each snowflake is different and might contain up to 200 crystals.

16. What does the writer think about snowfall?
a. Exciting
b. Sad
c. Frightening
d. Dejecting
e. Ugly
Answer: a

17. Snow is the water that….
a. evaporate
b. precipitate
c. freeze
d. boil
e. go out
Answer: c

18. The average amount of a snow is crystals.
a. 100
b. 200
c. 300
d. 400
e. 500
Answer: b

19. Snow happens in the air because ….
a. the evaporation is failed
b. the weather in the cloud is too cold
c. there is no condensation
d. the atmosphere layer is too thin
e. there is no adequate precipitation
Answer: b

20. What is the name of the text above?
a. Explanation
b. Narrative
c. Recount
d. Report
e. Descriptive
Answer: a

Lanjut ke soal berikutnya => Soal Latihan Bahasa Inggris Kelas XI Semester 2 K13 tentang Explanation Part-4